tisdag 15 april 2014

Växjö Ölfestival 2014 - snart är det dags!


Lördagen den 26 april 2014 blir det världspremiär för en av Sveriges nyaste ölfestivaler - Växjö Ölsfestival. I slutet av januari köpte jag min biljett och nu börjar jag bli ruskigt sugen på att ta tåget ner till Växjö.
Inte så mycket för att listan över utställare är stark - här finns mer spännande nykomlingar/microbryggerier än de riktigt stora. För min del handlar det snarare om just småskaligheten och det explosionsartat växande intresset för hantverksmässigt brygd öl i dagens Sverige. Ska bli kul att få komma ut på "landet" och möta annat än storstads-hipsters med sotarmössa och buskigt skägg.

Av de stora namnen i ölsverige så finns på listan över utställare väl endast med 2 riktigt stora - importörerna/distributörerna Brill och Galatea. Brill har ju länge varit en av de namnstarkaste leverantörerna av öl i Sverige och de har en diger lista av välkända öl. Galatea (när jag skriver detta så finns inget upplagt på listan) har ju på senare år vuxit allt mer och numer har en av de mest imponerande katalogerna i Sverige.

Men som sagt var - det är de lite småskaligare utställarna som jag framför allt ser framemot. En ny aktör på den svensk ölimportmarknaden är "The Five Finest" (startade 2013), och här hittar jag en av festivalens hetaste bryggerier - Partizan - som jag har hört så mycket gott om, äntligen ska jag få testa deras produkter! De kommer att finnas 3 stycken öl - IPA, Stout och Porter, alla mina favoritstilar! Lånar en bild - på Partizan Stout - från festivalgeneralen själv;
Foto av Robert Helberg /Helbergs Humle
Förutom dessa öl så har de också med sig öl från By The Horns, London och Cape Ann (östra USA). Inget jag testat tidigare och det lär bli något under festivalen.

Belgiska Baren - en Bar i festivallokalen avsedd för öl från just Belgien. Där finns en hel del spännande grejer, och mitt intresse för belgo-bira ökar för varje öl jag testar. Där finns ju dessutom några tidigare otestade bryggerier och/eller som jag ska passa på att testa.
Brygghus 19 är också ett självklart besök, jag har visserligen testat en av deras öl - Passion - tidigare, men ser nu framemot att få testa My Balalaika.
Klackarbackens Bryggeri kommer med 3 öl och detta är ett helt otestat bryggeri för min del, blir definitivt minst ett smakprov.
Ängö Kvartersbryggeri har jag testat några från tidigare, dock ingen av de som finns med på festivalen - så det känns som ett säkert ställe att parkera en stund.
Jönköpings Bryggeri och Folkared 15 är två okända utställare för mig, något litet smakprov lär det bli. Likaså Åre Bryggcompagni, som kallades in som ersättare då bland andra Fängelset tyvärr fick dra sig ur festivalen.

De närbesläktade bryggerierna Dugges Ale- & Porterbryggeri och Electric Nurse lär också generera en hel del intresse från min sida - inte minst Dugges. De gick nyligen ut med att de blivit certifierade för ekologisk bryggning. De lär knappast ha någon färdig eko-brygd i Växjö, men det ska ändå gratuleras till framgången.

Inget tyder heller på att Trädskogens Bryggeri lär ha några färdiga produkter att sälja under festivalen, det får bli nästa år!

Den nystartade bloggen/webshopen "Beer & Beyond" kommer att närvara under festivalen, ett brett utbud av böcker - nytt och begagnat - utlovas bland annat.
Återbrukshyttan kommer att ställa ut en del av sina exklusiva alster - bland annat denna.
Foto lånat från Återbrukshyttan (via festivalens FB-sida)
Jag beräknar anlända i Växjö strax före klockan 10.00 lördagen den 26/4, tänker mig att käka lunch på Kafé deluxe (tips från festivalgeneral Helberg), där de serverar ekologiskt och närproducerat - sånt gillar Alf!
Jag räknar med att vara precis lagom berusad och nöjd när jag strax efter 18.00 sätter mig på tåget och tuffar på hemåt mot Stockholm!
Hoppas vi ses där!

Edit - apropå käka, nu har festivalmenyn blivit officiell, blir middag innan tågresan hem (så slipper jag käka SJ-macka!).

måndag 7 april 2014

Ett besök på Akkurat, med ett lyckligt slut!

På väg hem från Timmermansgatan ätandes det sista av den smarriga IPA-glassen bestämde jag mig att göra en kort avstickare in på Akkurat, de har ju lockat med spännande nyheter från Nya Carnegie Bryggeriet, jag tyckte det var lika bra att passa på.

Jag började med J.A.C.K. - en lättviktig American pale ale på 4,5%, med tydliga lager-tendenser. Inte dålig men slätstruken. Då nästa NCB-öl var rätt alkoholstark valde jag att lägga in några lättare öl innan den.
Min vana trogen så blev det givetvis en Skebo-öl, men inte någon Real Ale denna gång. Drickar-Stout är en rätt tunn stout med låg abv (4,2%), men den lyckas ändå ge mig viss tillfredsställelse, dock inte lika mycket som Skebo brukar göra.

Lite överaskande så var samtliga påkopplade RA-pumpar alkolstarkare än dessa två första öl. "Dog Bolter" från Ramsgate på rätt beskedliga 5,6%, men redan här känner jag ändå en markant kvalitetsskillnad. En klart godkänd Real Porter. Sen var det dags att återigen testa en NCB-öl, "Primus Lux" en Real Dark Ale som väger in på 7%. Men också här gör pocenten sin del av smakupplevelsen. En avsevärt smakrikare öl en sin lillebror Jack. Nu hävdar inte jag att allt har att göra med dessa öl högre abv-halt, men lite grand i alla fall!

Det som vart tänkt att bli ett kort besök förvandlades nu istället till ett halvseriös ölhäng, för fick jag för mig att plocka fram Akkurats vintage/cuvee-lista. Hade tänkt mig någon brittisk Barley Wine, men hittade istället min amerikanska älskling - Bigfoot från Sierra Nevada. Den första flaskan jag beställde är från 2002 - jag har tidigare testat en 2005a som äldst. Det var inte utan en viss skepticism jag sniffade i halsen på den nyöppnade flaskan - hur hade den klarat sig över dessa 12 år?
Men mina farhågor kom direkt på skam, för ur flaskan steg omisskännlig doft av Storfot - förvånansvärt humledoftande, så pass att jag kontrollerade kapsylen för att försäkra mig att årtalet verkligen stämde - det gjorde det! Vid upphällning så visar det sig att den också innehåller rimliga mängder kolsyra - vackra bubblor bildar ett tunt men igenkännligt Bigfoot-skum. Smaken är inte 100% - konstigt vore väl det, men ändå avsevärt mer välbevarad än vad jag nånsin vågat hoppas på.

Inspirerad av detta lyckade experiment slog jag till på den andra årgången som fanns i listan - 2007. När jag väl fått in den öppnade flaskan så pockar toaletten på min uppmärksamhet, jag la locket på och skyndade mig så mycket jag kunde.
Kisspaus
Faktum är att 2007 var mitt första år som Bigfoot-drickare, jag fastnade omedelbart och kärlek har stått sig väl sedan dess. Men faktum nu är att 2007 står rätt slät i jämförelse med 2002an. Jag får känslan att denna flaska inte klarat resan fullt lika väl som sin 5 år äldre broder. Lite tunnare både i doft och munkänsla, men ändå en rätt "hyfsad" öl.


Jag kan lugnt säga att det var en väldigt nöjd - ja, på gränsen till löjligt överlycklig - Alf som efter detta begav sig hemåt. Dessa vintage-listor - som ju finns på fler pubar än Akkurat - innehåller många guldkorn, gäller bara att vara uppmärksam på prislappen. Dessa 2 Bigfoot-flaskor gick i runda slängar på 200 kronor styck, men det är de värt!

IPA-glass på Söder

Det blev en härlig fredags after work i förra veckan. Solen sken skoningslöst när jag gav mig av från jobbet och styrde kosan mot Timmermansgatan. Det var dags att köpa mig årets första glass - i samband med mitt premiärbesök på 18 Smaker glassmakeri.

Det var givetvis inte bara det vackra vädret som lockade fram min längtan efter en svalkande glass, snarare det faktum att det utlovats IPA-glass, och dessutom 100% ekologisk sådan.

Butiken är rätt liten och har sittplatser vid 2-3 bord inomhus (ingen uteservering än), i kön framför mig står både vuxna och barn. I frysskåpet direkt innanför dörren finns ett fåtal förpackningar av framför allt Lakritsglass (ej ekologisk). Men i den långa glasmontern till vänster finns dubbla rader av välfyllda glassbytter med skiftande innehåll och färg. Det tar ett tag innan jag hittar min bytta, den har dessutom oroväckande låg innehållsnivå av den blekt gulbeigea IPA-glassen. Men som tur är så finns det kvar av den när det väl blir min tur att beställa. Jag väljer att köpa en (stor) kula (25 kronor) och tar den i en liten bägare med liten röd plastsked/spade att äta med.
Glassen är smaksatt med den amerikanska ölen Napa Smith Organic IPA, en öl som jag gärna dricker i flytande form - men kommer jag uppfatta några ölsmaker i glassformen?
Den doftar inte särskilt mycket öl om glassen, men jag uppfattar lite aprikos. Smakmässigt så finns en del "beska", men återigen ingen större ölkänsla (ville jag verkligen det?) eller inslag av alkohol. Men här finns både fikon och aprikos.
Sätter mig på en bänk vid Mariatorget och njuter i stillhet - så gott det nu går i det rätt svala vårvädret - av min glass. För visst är den njutbar!

Detta var mitt första besök i detta mysiga glassmakeri, och jag kommer att återvända under årets varmare dagar. Jag lär knappast bli någon stamkund - glass rimmar mindre bra med mina ansträngningar att gå ner i vikt. Men om IPA-glassen är en återkommande gäst i glassdisken så finns givetvis skäl att återvända, att det dessutom serverar egentillverkad och övervägande ekologisk glass är ju någon som tilltalar mig extra. Jag har idag - måndag - beställt en halvliters förpackning av IPA-glassen, för att kunna avnjuta den hemma.

Eftermiddagen fortsatte efter detta med ett lyckat besök på Akkurat, men mer om det i nästa inlägg!

Ps - inspirerad av den lyckade IPA-glassen så fick jag för mig att göra ett eget lite öl/glass-experiment hemma i lördags. En matsked ekologisk vaniljglass från Lejonet och Björnen lades i ett glas av Slottskällans ekologiska porter - Svart. Resultatet blev väl inte enbart jättegott.....

Edit - Jag var på återbesök i måndags (7/4) och köpte ett halvliterspaket av IPA-glassen (som jag ringt i förväg och beställt). Smakar riktigt bra hemma också!
En av personerna bakom 18 smaker - Dan Falkenberg, med mitt glasspaket.

fredag 4 april 2014

Ny spännande folköl på gång i slutet av april


Den 30/4 så släpps en ny folköl i välsorterade svenska livsmedelsbutiker. Det är svenskarnas favorit bland amerikanska hantverksbryggerier Brooklyn Brewery - genom importören Carlsberg Sverige - som släpper en Saison på 3,5% abv. Kul med ytterligare en öltyp i folkölssortimentet.
Brooklyn ½ Ale
En glasflaska på 35,5cl - med ett rekommenderat försäljningspris på 15,90 kronor.

Ps - ni har väl inte missat att Nya Carnegie Bryggeriet nu fått ut sina första produkter på diverse pubar, både Oliver Twist och Akkurat har några fat/cask igång redan!
Bryggeri-puben har ännu inte riktigt öppnat för allmänheten (vad jag har hört i alla fall), men lagom till sommaren är det lika bra att boka in några resor till Hammarby Sjöstad!

onsdag 2 april 2014

Blandade ölfoton - mars 2014

Dags att delge några av de foton jag tagit på öl under månaden mars. Det började redan den 1/3 med besök Oliver Twist för att dricka Skebos nya Real Ale (som bryggts särskilt för att fira att OT/Akkurat återigen förärats med Cask Marque).

Skebo Real Ale med Admiral-humle
Jag fick det första smakprovet, trots att Björn Falkeström (Oppigårds) var först på plats. Det är en rätt standard-cask, inte någon av Skebos bästa men som vanligt så är den god.

Den första mars var det ju också stort nyhetssläpp på systembolaget, något som genererade mitt första besök i vinkällarbutiken i Passagen (köade som nr 9 från klockan 08.45). Där inhandlades bland annat denna goding från Backwoods Bastard från Founders;
Ny favorit!
I mobilen har jag bildredigeringsprogrammet Nokia Creative Studio, där har jag hittat några roliga hjälpmedel för att "förbättra" mina foton.

Nils Oscar Celebration (med elfenbens-filter) på FSI
Fortsätter på Barley Wine-temat, men nu en rökt amerikanare fårn Stone, i hemmets lugna vrå.


Old Guardian Oak-Smoked fr Stone Brewing
Den 15e så var det ju grand opening av Stockholms nyaste finölspub - Mikkeller Bar, jag var där dagen efter och testade två godingar, bland annat denna sammarbetsöl mellan All In Brewing och de Molen;

Empress Strikes Back (elfeben igen!)
Bötet - ekfatslagrad specialare fr Nynäshamns Ångbryggeri för Man In The Moon räkning
Bötet på flaska är en av Sveriges bästa Barley Wines, den ekfatslagrade som serverades i samband med 20-årsjubileumet på Man In The Moon var utan tvekan bland det godast ölen jag druckit alla kategorier!

Rom-flamberad frukt från Stronzo
Stronzos Imperial Stout var en av mina absoluta favoriter under inför-provningen, den funkade rätt bra en vecka senare också!

I slutet på månaden var det dags att återinviga uteplatsen som ölfotograferingsplats och sedermera också inmundigande av öl på sagda plats - i bägge fallen fick det bli påskölsmotiv.
6 belgiska påsköl fr Belgoklubben

Gouden Carolus Easter fr Het Anker
Men det var lite väl kyligt än - så jag förlade resterande fotografering till inomhus.
Beer Camp Imperial Red Ale

Devastation fr St Eriks/Epic
Under Earth Hour - lördagen den 29/3 mellan klockan 20.30-21.30 - så höll denna mörka öl mig sällskap i mörkret.
Ten Fidy IS fr Oskar Blues Brewery (fotat klockan 21.39)
Men det fotot som jag nog är mest nöjd med är ett jag tog under festligheterna på MitM den 21/3.
Rubus fr Brekeriet (m André i bakgrunden)
Jag har fått en del positiv respons på några av mina foton som jag lagt upp i Facebook-gruppen "Ölfoton", det är ju alltid kul - även om konstruktiv kritik också är viktigt.

Statistik för mina ölkostnader i mars 2014




Detta inlägg har tydligen blivit liggande som "utkast" - dvs inte upplagt - förrän nu. Borde publicerats för en dryg månad sen.
 
Det har hänt en hel del under mars månad – ett späckat nyhetssläpp på bolaget plus en lådleverans från Belgoklubben av påsköl.  

BUTIKS- & övriga KÖP MARS 2014;
  • Antal inköpstillfällen; 5 + 1
  • Antal inköpta förpackningar; 57 (56 flaskor + 1 burk)
  • Volymmängd; 23,85 liter
  • Snittvolym/förpacknng; 42,6cl
  • Inköpskostnad Systembolaget; 2592 kronor (+ 1kronor pant)
  • Inköpskostnad annat; 1 220 kronor – Belgoklubbens påsklåda
  • Antal inköpta förpackningar; 12 flaskor
  • Volymmängd; 9 liter
  • Snittvolym/förpackning; 75cl
  • Totalt antal Flaskor inköpta; 68
  • Snittvolym/flaska; 48,3cl
  • Totalt antal Burkar inköpta; 1
  • Snittvolym/burk; 33cl
  • Total volym inköpt; 33,2 liter
  • Snittvolym/förpackning; 48,1cl
  • Inköpskostnad totalt; 37,90 kronor
  • Kostnad/tillfälle; 632 kronor
  • Kronor/förpackning; 55 kronor
  • Kronor/liter flaskor; 114,8 kronor
  • Kronor/liter burk; 60,9 kronor
I krogvärlden har det varit både celeber invigning av ny finölspub och 20-årskalas. Bägge dessa nästan i samma kvarter – dock inte samtidigt! Dessutom blev det ett premiär besök på Queens Head.

KROBESÖK MARS 2014
  • Antal besök - 25 stycken
  • Antal olika dagar - 14 stycken
  • Antal olika krogar - 11 stycken, BrewDog Bar, Bishops Arms Gamla Stan & Vasagatan, Pressklubben,  Xarcuteria, Oliver Twist, Flying Scotsman Inn, Mackinlays, Queens Head, Man In The Moon & Mikkeller Bar.
  • Flest besök - BrewDog Bar, 7 stycken
  • Flest krogar på en dag - 4 stycken, OT-BAGS-BAVG-Mack
  • Totalnota – 5 034 kronor
  • Största enskilda nota – 649 kronor på MitM, måndagen efter kalaset. Drack bland annat Ekfatslagrad Bötet – 2ggr – igen, käkade en osttallrik till det.
  • Största dagsnotan - 817 kronor, QH-MitM o efterbira på Mikkeller Bar
  • Största snittnota/krog – 436,33 kronor på 3 besök hos Man In the Moon
  • Snittnota – 201,36 kronor/besök
Kombinationen Man in the Moon och Mikkeller Bar kommer bli lika självklar som Oliver Twist och Akkurat!